Verkiezing Kunstenaar van het jaar Kunstweek Marlene Dumas Anton Corbijn Daan Roosegaarde Co Westerik Marc Mulders Iris van Herpen Erwin Olaf Levi van Veluw

Kunstenaars van het Jaar

Talenten van het Jaar

Briljanten Kunstenaars van het Jaar

Deze titel is in 2006 in het leven geroepen.

Aanverwante links

Galerie van hedendaagse kunstenaars 2015
Galerie der Onsterfelijken 2105
Meer over de verkiezing in het algemeen

Kunstenaar van het jaar 2015

Home Verkiezing Kunstenaar van het jaar Kunstenaar van het jaar 2015


De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar meer dan 41.000 stemmen uitgebracht.


Marlene Dumas Kunstenaar van het jaar

Uit acht finalisten is Marlene Dumas als Kunstenaar van het jaar 2015 gekozen. Daarmee versloeg Marlene Dumas in de twaalfde editie van de verkiezing zeven andere bekende Nederlandse beeldend kunstenaars, waaronder Anton Corbijn, Marc Mulders, Erwin Olaf en Co Westerik.

Motivering

Degenen die hun stem uitbrachten, motiveren dat onder meer zo:

“Vanwege haar grote talent tot deconstructie en reconstructie.”

“De emotie die het werk van Marlene bij mij oproept is enorm, dus de keus was gemakkelijk.”

“We kunnen niet om Marlene Dumas heen, met haar fenomenale tentoonstelling in het Stedelijk museum.”

“Dumas, omdat haar schilderijen me fascineren.”

“Zij raakt mij in het hart.”

“Marlene Dumas kies ik niet vanwege haar bekendheid maar enkel om wat zij laat zien.”

“Met de prachtige tentoonstelling in het Stedelijk van haar werk waaronder de papierrollen met de aanzet tot haar werk en daarbij ook de video die goed laat zien wat haar onuitputtelijke bronnen zijn, is Marlene Dumas voor mij Kunstenaar van het jaar over de volle breedte.”

“In de grote overzichtstentoonstelling is weer heel erg goed te zien wat een prachtig en indringend werk Marlene maakt. Het is niet alleen mooi,het gaat ook ergens over. Je blijft er nog lang aan denken. Zij verdient het 100% Kunstenaar van het jaar te zijn.”

“Veel kunstenaars van deze lijst zou ik het gunnen. In dit speciale jaar met veel respect en brede belangstelling voor haar werk, kies ik Marlene Dumas. Zij weet velen te beroeren en kiest voor de betekenis van kunst en niet voor het perfecte.”

“Marlene Dumas is meester in het verbeelden van universele menselijke emoties/beeldvorming. Haar actuele onderwerpkeuzes stemmen tot nadenken. Ze heeft een prachtig eigen handschrift, direct en doeltreffend.”

“Weet perfect intimiteit en kwetsbaarheid uit te drukken.”

“Gezien de betekenis nationaal en internationaal van het werk en de manier van werken en de toegankelijkheid van zowel kunstenares, als mens, als werk, is Marlene Dumas al jaren voor mij een groot voorbeeld.”

“Het losse en de levensechtheid plus de kleuren, het spreekt mij allemaal heel erg aan. Zij verdient de prijs!”Marlene Dumas, Kunstenaar van het jaar 2015
www.marlenedumas.nl

Tweede t/m achtste plaats

Op de tweede plaats eindigt Anton Corbijn, gevolgd door Daan Roosegaarde en Co Westerik. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Marc Mulders, Iris van Herpen, Erwin Olaf en Levi van Veluw. Zij voeren de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Talent en Briljanten Kunstenaar van het jaar

Ook het Talent van het jaar 2015 en de Briljanten Kunstenaar 2015 zijn gekozen. Het Talent van het jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, is Daan Roosegaarde (1979) geworden.

Motivatie van kiezers:
“Een uiterst creatieve geest, die techniek en denken in oplossingen weet te combineren. Kunst wordt iets dat 'bruikbaar' wordt terwijl onderwijl schoonheid wordt gecreëerd.”

“Het is niet alleen kunst. Het is ook wetenschap, functioneel. Het is een nieuwe dimensie in de kunst.”

“Hij is de grote vernieuwer, stimuleert heel veel mensen en weet het ook toe te passen in onze maatschappij.”

Briljanten Kunstenaar van het jaar, de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt en de titel nog niet eerder kreeg,
is Arno Kramer.

Motivatie van kiezers:
“Indrukwekkend oeuvre, tekeningen vol poëzie, monumentaal en intiem tegelijk, ontroerend, technisch ook prachtig, bijzondere combinatie van materialen en technieken, eigen handschrift, associatief en warm, verveelt nooit.”

“Hij is een grootheid op tekengebied, heeft een eigen signatuur.”

“Prachtig origineel werk mooie techniek en veel zeggingskracht.”


Kunstliefhebbers
De Kunstweek


Bedrijven, instellingen en
organisaties met kunst

Lid van de Kunstweek
Vrienden en Zakenvrienden
EnglishDeutschFrançais