Bookmark and Share
Finalisten verkiezing Kunstenaar van het jaar Kunstweek Erwin Olaf Marlene Dumas Barbara Broekman Co Westerik Marc Mulders Anton Corbijn Tom Claassen Mark Manders

Verkiezing
Kunstenaar van het Jaar

Kunstenaars van het jaar

Talenten van het jaar

Briljanten Kunstenaars van het jaar

Deze titel is in 2006 in het leven geroepen.

Verkiezing Kunstenaar van het jaar

Home Verkiezing Kunstenaar van het jaar

Wie wordt Kunstenaar van het jaar 2015?

Uw kunt uw stem uitbrengen op de door u meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars en zelf een kunstenaar voor nominatie voordragen. Wie wordt na Erwin Olaf, Giovanni Dalessi, Ted Noten, Sam Drukker, Ans Markus, Henk Helmantel, Corneille en anderen, de nieuwe Kunstenaar van het jaar ? Breng uw stem uit in de twaalfde editie van de grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in Nederland.


Stichting Kunstweek organiseert jaarlijks de verkiezing Kunstenaar van het jaar . Hieronder leest u er alles over.
English version

Hoe waarderen we kunst?

Over de creatieve en artistieke waarde van kunst kan veel gezegd worden, behalve dat deze met concrete normen te meten is. Er zijn geen absolute normen voor de waardering van kunst. Maar al is de kwaliteit van kunst dan niet te kwantificeren, de weerklank en waardering ervan is dat wel.

Meest gewaardeerde kunstenaars

Hoe wordt in Nederland gedacht over beeldende kunst en beeldend kunstenaars? Welke beeldend kunstenaars worden het meest gewaardeerd? Sinds 2003 worden ieder jaar twee rangordes van de meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars bepaald: Enerzijds spitst de verkiezing zich toe op hedendaagse beeldend kunstenaars. De Galerie van Hedendaagse Kunstenaars bestaat uit 100 levende (van geboorte of genaturaliseerde) Nederlandse beeldend kunstenaars, ongeacht hun opleiding, discipline, stijl, techniek of woonplaats.

De verkiezing leidt ook tot een opsomming van de meest gewaardeerde, overleden beeldend kunstenaars waarvan de faam die van de hedendaagse kunstenaars overstijgt. Deze kunstenaars worden in volgorde van het aantal stemmen dat ze krijgen in de Galerie der Onsterfelijken vermeld.

Doelstellingen van de verkiezing

Door de grootschalige opzet van de verkiezing draagt deze bij aan de bekendheid van beeldende kunst in het algemeen en de bekendheid van Nederlandse beeldend kunstenaars in het bijzonder. Daarbij zal de verkiezing een tijdsbeeld opleveren van de waardering van Nederlandse kunstenaars.

Verkiezingsrondes

De eerste verkiezingsronde is de nominatieronde. Circa 100 kunstkenners dragen hun meest gewaardeerde kunstenaars voor nominatie voor. De 90 meest voorgedragen kunstenaars zijn de genomineerde kunstenaars.

De tweede verkiezingsronde is de eerste publieksronde. In deze ronde kan iedereen stemmen op maximaal twee genomineerde kunstenaars en desgewenst op een kunstenaar naar eigen keuze. Deze ronde leidt tot de bepaling van de 25 halve finalisten.

In de derde verkiezingsronde brengen de 100 kunstkenners een stem uit op de vijfentwintig halve finalisten. Deze ronde leidt tot de 8 finalisten.

De vierde en laatste ronde van de verkiezing is weer een publieksronde. Deze vindt kort voor de Kunstweek plaats, zodat op de eerste dag van de Nationale Kunstdagen in de Kunstweek, de Kunstenaar van het jaar bekend gemaakt kan worden. Ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars is dan bekend. Hierin worden de 100 meest gewaardeerde kunstenaars vermeld in de volgorde van het aantal stemmen dat ze kregen. Naast de Kunstenaar van het jaar , worden het Talent van het jaar en de Briljanten Kunstenaar van het jaar bepaald. Talent van het jaar is de kunstenaar die jonger is dan 35 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars.

Bekendmaking winnaars

De bekendmaking van de Kunstenaar van het jaar , het Talent van het jaar en de Briljanten Kunstenaar is tijdens de Nationale Kunstdagen in de Kunstweek.

In de Media

  • Omroep Flevoland, Tessel in de Ochtend. Interview van Tessel Linders met David Polak, voorzittter van Stichting Kunstweek.
    Naar website

Meer informatie

Galerie van Hedendaagse Kunstenaars 2014
Galerie der Onsterfelijken 2014
Panel Verkiezing
Meer over de Kunstenaar van het jaar 2014


Kunstliefhebbers
De Kunstweek


Bedrijven, instellingen en
organisaties met kunst

Lid van de Kunstweek
Vrienden en Zakenvrienden
EnglishDeutschFrançais